Kıdem Tazminatı Alma Şartları Şartı

Kıdem İhbar İşçi Tazminat alma şartları Nedir nelerdir? İş yerinden nasıl ve hangi durumlarda tazminat alınır?

Bu yeni makalemizde sizlere kıdem tazminatı işçi tazminatı veya ihbar tazminatı ya da aklınıza gelebilecek her türlü İhbar Kıdem tazminat ile ilgili elimizden geldiğince bilgiler vermeye çalıştık. Hukuki olarak haklarınızı alabilmeniz için sizlere tavsiyemiz, hukuk alanında profesyonel Danışmanlık Hizmetleri veren firma ile çalışmanızdır.
Kıdem İhbar İşçi Tazminat alma şartları Nedir nelerdir?
Kıdem İhbar İşçi Tazminat alma şartları
Bilmeniz gereken önemli bir hususa değinelim. Hukuk alanında profesyonel Danışmanlık Hizmetleri isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli detay ise şudur. Kesinlikle alanında daha tecrübeli ve yılların bilgisi ile hizmet vermeye çalışan saygın bir hukuk danışmanlık firması ile iş yapmanızın yararınıza olacağıdır. Bunun için internet üzerinden yapacağınız doğru bir araştırma ile doğru bir firmayı bulmanız olasıdır. Bizlerin sizlere tavsiyemiz İstanbul hukuk firması ile çalışmanızın sizlere büyük bir katkı sunacağını söyleyebiliriz.
Kıdem İhbar İşçi Tazminat alma şartları Nedir nelerdir
Kıdem İhbar İşçi Tazminat Almak
Konumuza dönecek olursak sizlere şunları söyleyebiliriz. Kıdem tazminatı ile ilgili olarak bu makalemizde her türlü bilgiye ulaşabileceğiniz biçimde, elimizden geldiğince yapmış olduğumuz araştırmayı sizlere sunduk. Yine de siz değerli ziyaretçilerimiz buradaki makalemizi sadece baz almayın ve sizlere tavsiyemiz Kıdem Tazminatı ile ilgili dokümanları araştırarak kendinizin de ayrıca araştırmaları yapmanız. Bunun için sizlere şöyle bir yol gösterebiliriz. Sitelerine bakabilir veya resmi gazete sitelerinden kıdem tazminatı ile ilgili olarak haklarınızın neler olacağına dair bilgiler edinebilirsiniz.

Kıdem tazminatı hesaplamaları hesaplaması nasıl yapılır?

Her türlü kıdem tazminatı ile ilgili olarak işçi tazminatları, ihbar tazminatları veya diğer tazminatlar ile ilgili olarak aklınıza gelebilecek bütün kıdem ihbar tazminat hesaplamaları ile ilgili aşağıda vermiş olduğumuz bağlantıdan, kendiniz otomatik robot aracılığıyla tazminat hesaplama nızı yapabilirsiniz. Sitemizde daha öncede kıdem tazminatı ile ilgili olarak örnek hesaplama yöntemlerini konu olarak vermiştik. 
Kıdem ihbar ve işçi tazminatı hesaplanması ile ilgili olarak kurumsal destek almak istiyorsanız sizlere önerimiz var . İstanbul Hukuk Bürosu firması ile iletişime geçerek veya konumuzun alt kısımda yer alan ilgili hukuk bürosunun iletişim bilgileri ile direkt iletişimi sağlayabilirsiniz. Alanında uzman ile yılların tecrübesi ile hizmet vermeye çalışan İstanbul avukatlık firması sizlere her türlü hukuk alanında hizmetler vermektedir.

Peki İş yerinden nasıl ve hangi durumlarda tazminat alınır?

Konumuza başlangıç yapalım. Tazminat alma şartları nelerdir? İş yerinden nasıl ve hangi durumlarda tazminat alınır?
Öncelikle bir iş yerinde çalışanın işten ayrılması durumda tazminat alabilmeleri için gerekli olan şartların neler olduğu, şüphesiz en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Tazminat alma şartlarının neler olduğunu bilmek, çalışanların işten ayrılmaları durumunda hangi koşullarda kendilerini daha güvende hissedebileceklerini bilmeleri açısından önemlidir. 
Kıdem tazminatı, çalışanların iş yaşamında kendi kusurları olmaksızın işsiz kalmaları durumunda mağduriyet yaşamamaları için var olan bir tazminat türüdür. 
Kıdem tazminatı, çalışanların iş yaşamında geçirdikleri yıllar boyunca edindikleri kıdemin karşılığı olarak biriken tazminat miktarıdır. Gerekli koşulları sağlaması durumunda, işsiz kalan personele işveren tarafından tek seferde ödenen bir ücret olan kıdem tazminatı, işsiz kalacağı süre boyunca çalışanın maddi açıdan güvende kalmasını garanti eden bir ödeme türüdür. İş yerinden nasıl tazminat alınır? 
Kıdem tazminatı, özel sektörde SSK'lı olarak çalışan kişilerin işsiz kalmaları durumunda mağdur olmalarını önlemek amacıyla işveren tarafından tek seferde ödenen bir tazminat türüdür.
Kıdem tazminatı, işten ayrılan tüm çalışanlara ödenen bir tazminat değildir. Kıdem tazminatı alabilmek için, belirli şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Kişi, kendi isteğiyle ve haklı bir sebebe dayanmaksızın işten ayrılıyor ise, bu durumda işçinin kıdem tazminatı alma hakkı yoktur. Ancak işçi, işveren tarafından kendi kusuru olmaksızın işten çıkarılıyor ise bu durumda kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Çalışanlar, eğer işten ayrılma işlemleri haklı bir sebebe dayanıyor ise, kendi istekleri ve talepleriyle işten ayrılsalar dahi kıdem tazminatı almaya hak kazanabilirler.

TAZMİNAT ALMA ŞARTLARI

Aşağıda sizlere maddeler halinde Kıdem tazminatı alma şartlarını listeledik. 
  • 4857 Sayılı İş Kanununa göre işçi statüsünde çalışıyor olmak
  • En azından bir yıldan beri aynı iş yerinde sürekli ve kesintisiz olarak çalışıyor olmak
  • İş sözleşmesinin işveren tarafından haksız yere ya da işçi tarafından haklı nedenlere dayanarak feshedilmesi
  • İşçinin ölmesi
  • Muvazzaf askerlik hizmeti için işçinin iş yerinden ayrılması
  • Kadın işçilerin evlilik nedeniyle işten ayrılması
  • Emeklilik
Yukarıda saydığımız liste uzayabilir. Örneğin sağlık problemi yaşamanız durumda da Kıdem Tazminatı hakkını elde edebilirsiniz. Makalemizin alt kısmında yer alan yorum bölümünden kıdem tazminatı ile ilgili yaşadığınız olası problem veya sorularınızı dile getirebilirsiniz. Alanında uzman makale araştırma ekibimiz sorularınıza ellerinden geldiğince cevap vermeye çalışacaklardır sizlere.
Tüm bu nedenlerle işinden istifa eden ya da çıkarılan kişilerin, kıdem tazminatı almaları yasal bir haktır. İşçinin haklı bir nedene dayanarak ya da işverenin işçiye karşı haklı bir nedeni olmaksızın iş sözleşmesini feshetmesinin koşulları, İş Kanununda belirtilmektedir. Buna göre, Kanunun öngördüğü koşullarda işinden istifa eden ya da işine son verilen kişiler, kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır.

BİR İŞ YERİNDEN TAZMİNAT ALMAK İÇİN KAÇ YIL ÇALIŞMAK GEREKİR?

Bir iş yerinden kıdem tazminatı alabilmek için, o iş yerinde en azından bir yıl çalışmış olma şartı vardır. Mevcut iş yerinde en az bir yıl çalışmamış olan kişilerin kıdem tazminatına hak kazanması hiçbir koşul altında mümkün değildir.

AYNI İŞ YERİNDE 15 YIL ÇALIŞAN KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

Toplamda 15 yıl çalışan ve bu süre boyunca 3600 günlük sigorta primleri yatırılmış olan kişiler, kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Ancak bu yıl ve gün şartları 1999 yılından önce sigortalı olmuş kişiler için geçerlidir. 1999 yılından sonra sigorta başlangıcı olanlar ise, toplamda 25 yıl ve 4500 gün prim ödeme koşullarını yerine getirdiğinde işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Ancak bu şartların, kesintisiz ve aynı iş yerinde sağlanmış olma zorunluluğu yoktur. 15 yıl şartıyla kıdem tazminatı almak için, farklı iş yerlerinde de olsa 15 yıl çalışma ve 3600 gün prim ödeme koşulları vardır. Ancak elbette, 15 yıllık çalışma koşulunu sağlayan biri, 15 yılını doldurduğunda çalışmaya devam ettiği iş yerinden 15 yılın bütün kıdem tazminatını değil, mevcut iş yerinde kaç yıldır çalışıyor ise o sürenin kıdem tazminatını almaya hak kazanır.

HANGİ DURUMLARDA TAZMİNAT ALABİLİRİM?

Özel sektörde tazminat alma şartları, yukarıda sözü edilen 4857 Sayılı İş Kanununda belirlenmiştir. Kıdem tazminatı alabilmek için, aynı iş yerinde en az bir yıldır çalışıyor olmak gerekir. Kadın işçilerin evlilik, erkek işçilerin ise askerlik nedeniyle işten ayrılması, kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için yeterli bir sebeptir. Bunların haricinde, emekli olmaya karar veren çalışan da son çalıştığı iş yerindeki kıdemini almaya hak kazanır. Ancak tüm bu koşulların haricinde, işçinin ya da işverenin iş sözleşmesini feshettiği kimi durumlarda da çalışanlar kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.
Kendi isteğiyle işten ayrılan çalışanın tazminat alma şartları ve işverenin işten çıkarması sonucunda işten ayrılan çalışanın tazminat alma şartları yasal olarak düzenlenmiştir.
Yukarıdaki açıklamaya göre işçi, mevcut iş yerinde sağlığını yitirmiş ve yitirme potansiyeli var ise, işveren tarafından ahlâka ve iyi niyete uymayan muamelelere maruz kalıyor ise bu haklı nedenlere dayanarak işten ayrılabilir ve kıdem tazminatına hak kazanabilir. 
İşveren ise işçiyi ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlarından, işi ve iş yerini tehlikeye atacak davranışlarından ya da iş yerinde uyuşturucu madde kullanması gibi yanlışlarından dolayı işten çıkarması durumunda, kıdem tazminatı ödemeyecektir. 
Ancak işveren, işçinin hiçbir kusuru olmamasına karşın onu işten çıkarırsa, kıdem tazminatı ödemek durumundadır.
Aşağıdaki linkten otomatik olarak robot hesaplamayı kendiniz yapabilirsiniz.

Kaynaklar.

Akblog NET
Haberin Merkezi
sabah 
Arabuluculuk (arabuluculuk.gen.tr) | Hukuk (hukukistanbul.gen.tr)

AK SEO
AK SEO 2005-2023
SEO Siber SEO | Haber Haber Haber Haber | Hukuk | Hukuk Hukuk Hukuk Hukuk Hukuk Hukuk Arabuluculuk | İnşaat | Şarkı |
Read Think Exercises

5 yorum

  1. Bilmeniz gereken önemli bir hususa değinelim. Hukuk alanında profesyonel Hukuk Danışmanlık Hizmetleri isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli detay ise şudur. Kesinlikle alanında daha tecrübeli ve yılların bilgisi ile hizmet vermeye çalışan saygın bir hukuk danışmanlık firması ile iş yapmanızın yararınıza olacağıdır. Bunun için internet üzerinden yapacağınız doğru bir araştırma ile doğru bir firmayı bulmanız gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. HANGİ DURUMLARDA TAZMİNAT ALABİLİRİM?
      Özel sektörde tazminat alma şartları, yukarıda sözü edilen 4857 Sayılı İş Kanununda belirlenmiştir. Kıdem tazminatı alabilmek için, aynı iş yerinde en az bir yıldır çalışıyor olmak gerekir. Kadın işçilerin evlilik, erkek işçilerin ise askerlik nedeniyle işten ayrılması, kıdem tazminatı almaya hak kazanmak için yeterli bir sebeptir. Bunların haricinde, emekli olmaya karar veren çalışan da son çalıştığı iş yerindeki kıdemini almaya hak kazanır. Ancak tüm bu koşulların haricinde, işçinin ya da işverenin iş sözleşmesini feshettiği kimi durumlarda da çalışanlar kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.
      Kendi isteğiyle işten ayrılan çalışanın tazminat alma şartları ve işverenin işten çıkarması sonucunda işten ayrılan çalışanın tazminat alma şartları yasal olarak düzenlenmiştir.
      Yukarıdaki açıklamaya göre işçi, mevcut iş yerinde sağlığını yitirmiş ve yitirme potansiyeli var ise, işveren tarafından ahlâka ve iyi niyete uymayan muamelelere maruz kalıyor ise bu haklı nedenlere dayanarak işten ayrılabilir ve kıdem tazminatına hak kazanabilir.
      İşveren ise işçiyi ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlarından, işi ve iş yerini tehlikeye atacak davranışlarından ya da iş yerinde uyuşturucu madde kullanması gibi yanlışlarından dolayı işten çıkarması durumunda, kıdem tazminatı ödemeyecektir.

      Sil
  2. BİR İŞ YERİNDEN TAZMİNAT ALMAK İÇİN KAÇ YIL ÇALIŞMAK GEREKİR?
    Bir iş yerinden kıdem tazminatı alabilmek için, o iş yerinde en azından bir yıl çalışmış olma şartı vardır. Mevcut iş yerinde en az bir yıl çalışmamış olan kişilerin kıdem tazminatına hak kazanması hiçbir koşul altında mümkün değildir.

    YanıtlaSil
  3. Kıdem tazminatı hesaplamaları hesaplaması nasıl yapılır?
    Her türlü kıdem tazminatı ile ilgili olarak işçi tazminatları, ihbar tazminatları veya diğer tazminatlar ile ilgili olarak aklınıza gelebilecek bütün kıdem ihbar tazminat hesaplamaları ile ilgili aşağıda vermiş olduğumuz bağlantıdan, kendiniz otomatik robot aracılığıyla tazminat hesaplama nızı yapabilirsiniz. Sitemizde daha öncede kıdem tazminatı ile ilgili olarak örnek hesaplama yöntemlerini konu olarak vermiştik.
    Kıdem ihbar ve işçi tazminatı hesaplanması ile ilgili olarak kurumsal destek almak istiyorsanız sizlere önerimiz var . İstanbul Hukuk Bürosu firması ile iletişime geçerek veya konumuzun alt kısımda yer alan ilgili hukuk bürosunun iletişim bilgileri ile direkt iletişimi sağlayabilirsiniz. Alanında uzman ile yılların tecrübesi ile hizmet vermeye çalışan İstanbul avukatlık firması sizlere her türlü hukuk alanında hizmetler vermektedir.

    YanıtlaSil
  4. Bu yeni makalemizde sizlere kıdem tazminatı işçi tazminatı veya ihbar tazminatı ya da aklınıza gelebilecek her türlü İhbar Kıdem tazminat ile ilgili elimizden geldiğince bilgiler vermeye çalıştık. Hukuki olarak haklarınızı alabilmeniz için sizlere tavsiyemiz, hukuk alanında profesyonel Danışmanlık Hizmetleri veren firma ile çalışmanızdır.

    YanıtlaSil
advertise
advertise
advertise
advertise
hukukistanbul.gen.tr